Project Gambia

November 2023

KosterKees heeft in Gambia onder andere wat ingezamelde schoolspullen naar een school gebracht en daar een filmpje van gemaakt.

Kees gaat back to school!

Oktober 2023

Koster Kees is inmiddels al weer terug uit Gambia. Op zondag 22 oktober, een dag voor zijn vertrek, hebben we in de dienst gecollecteerd voor het aanvullen van de “medische pot”.

De opbrengst van de collecte, samen met giften van gemeenteleden en de Diaconie, kwam  totaal op € 2.000,-

Een mooi bedrag waarmee zieke en arme bewoners van Tanji kunnen worden geholpen.

Namens hen en koster Kees, super bedankt!


Augustus 2023

Spulletjes op weg naar Gambia!

Voor de zomervakantie zijn er door u allerlei goederen bijeengebracht voor project Gambia. Totaal heeft Koster Kees 11 dozen moeten inpakken en naar Rossum gebracht. Een mooie opbrengst. De dozen worden op een pallet gezet en dan op een vrachtauto naar Antwerpen. Daar gaan de dozen aan boord.

Het schip heeft de lading gelost in de havenstad Banjul en dan nog een paar kilometer over de weg naar Tanji.   

De dozen zijn op de compound aangekomen en Astrid heeft al wat spulletjes uitgedeeld. Op de foto twee blije meiden! Links is Kaddy die op de compound woont en rechts is Aisa. Ze gaan allebei weer naar school met mooie schriften en pennen.

Koster Kees gaat maandag 23 oktober naar Gambia. Voor het aanvullen van de “medische pot”, waaruit Astrid bewoners helpt met ziekte en armoede, wordt er op zondag 22 oktober voor Gambia gecollecteerd. De Diaconie steunt dit project en verhoogd de opbrengst van de collecte naar een mooi bedrag.

Wilt u nu alvast doneren, dan kan dat ook.

NL79 RABO 0325560315 t.a.v. Diaconie o.v.v. project Gambia.Juli 2023.

In de herfstvakantie naar Gambia!

Koster Kees heeft het voornemen om in oktober weer naar Gambia af te reizen. Hij zal daar twee weken verblijven om Astrid te ondersteunen en om samen mensen te helpen die daar in armoedige omstandigheden proberen te overleven.

Astrid laat ons het volgende weten:

“Hoedee, mijn buurvrouw verderop, heeft een infectie aan haar hand opgelopen. Ik had haar al antibiotica gegeven, maar ze wachtte te lang met langskomen. In haar hand ontwikkelde zich een flink abces. Gister kwam ze naar mij toe en viel flauw van de pijn. Hand nog dikker en stond op openbreken. Met spoed heb ik haar naar de kliniek gestuurd. Daar kreeg ze injecties, hebben ze de wond opengemaakt en schoongemaakt en verbonden. Ze moet daar elke dag terugkomen voor wondverzorging. Het gaat nu al beter. Het zal even tijd nemen, maar we vertrouwen erop dat het goed komt nu. Fijn, dat ik haar heb kunnen helpen!”

Koster Kees is bezig spulletjes die daar nodig zijn te verzamelen. De spulletjes gaan dan weer ingepakt in bananendozen naar Rossum. En vervolgens per schip naar Gambia. Een reis van zo’n drie maanden. Hij wil het liefst eind juli zo’n dozentransport naar Rossum doen.

Voor ons als gemeente de kans om hem hiermee te helpen. Koster Kees heeft een verlanglijstje gemaakt van de nodige spulletjes.

Voor wat de “pot met geld” betreft, er zit nog wel wat in, maar kan wel weer aangevuld worden.       Voor zijn vertrek gaan we een collecte houden om de geldpot aan te vullen.


Februari 2023.

Groeten uit Gambia!

Hoe gaat het met onze koster Kees?

Hij laat weten dat het prima met hem gaat in Gambia. Hij slijt zijn dagen op de compound en het strand. Regelmatig ontvangt hij bezoek uit Nederland en af en toe maakt hij een shoppingtrip naar een wat grotere stad.

Of de familie op de compound gaan op bezoek bij familie van Ousman in Badiboe. Dat is zo’n 4 uren rijden in een taxibusje. En dan moeten uiteraard de welbekende rugtassen mee. De valuta is daar de Dalasi. 1 Euro is momenteel 65 Dalasi waard. “Dus ik tel en reken me een ongeluk!”

Op deze foto zien we Binta. De vrouw van Ousman. Haar moeder is ziek en Binta gaat haar dit weekend bezoeken. We geven haar een tas met allerlei spullen mee, betaald door actie Gambia.

Op haar rug draagt ze Tamba. Het jongste broertje van Sunkar.

Verder gaat alles goed met Kees. Hij laat weten ons al aardig te missen. “Drie maanden is ook lang genoeg, hoor!” Over zo’n 4 weken komt hij terug naar Nederland. “Straks gewoon weer aan het werk!” Maar wel een mooi avontuur!


Juli 2022.

Nieuws uit Gambia

Koster Kees laat ons weten dat er uit de “pot” kleine bedragen zijn gebruikt voor o.a.: vitaminespullen voor de komende regentijd; babyvoeding en luiers; een grote zak met rijst en babyvoeding voor een buurcompound waar men ook bijna niks heeft.  En 7 euro aan tandartskosten vanwege het trekken van een kies.

Met Astrid en de anderen op de compound gaat het verder goed. Enige waar Astrid een beetje tegen op ziet is de komende regentijd. De regentijd begint nu al een beetje en eindigt pas halverwege oktober. De anderen op de compound zijn; Ousman en zijn vrouw Binta en hun kinderen Sunkar en Tamba. Verder nog Bakhari, een neefje van Binta en vaak woont er ook nog een nichtje van Binta, die ook Binta heet.


Voor de Diaconie begon dit project op 11 januari 2022. De Diaconie ontving een verzoek van Koster Kees via de mail, waarin hij laat weten alle schaamte voorbij te zijn en op zoek is naar geld. Koster Kees zoekt geld! Het geld is bestemd voor de arme bevolking in het kustplaatsje Tanji in Gambia. Zijn Nederlandse vriendin Astrid woont daar en bekommert zich over de arme bevolking. Er worden ook spulletjes gevraagd voor de kinderen in Tanji. Binnen de Diaconie hebben we dit verzoek besproken en besloten Koster Kees hiermee te helpen. Er werd een werkgroepje samengesteld en een plan van aanpak gemaakt.

  

Na de presentatie aan de gemeente in de Grote kerk werden er schooltassen uitgedeeld. Aan de hand van een bijgevoegd verlanglijstje kon men de benodigdheden kopen en de tassen er mee vullen. Op 1e Paasdag werden de goed gevulde tassen mee naar de kerk genomen en werd er voor dit project gecollecteerd.

 

Veertig schooltassen moesten in bananendozen worden verpakt en naar Rossum(Overijssel) vervoerd. In een loods worden de goederen verzameld, om later in een zeecontainer naar Gambia te worden verscheept.

Eind juli kwamen de bananendozen met de rugtassen aan in Tanji. Astrid is meteen aan het uitpakken en sorteren geslagen en heeft de tassen uitgedeeld. De kinderen zijn er erg blij mee. Er was een jochie die er niet van slapen kon en ’s nachts wakker werd om naar zijn tas te gaan kijken.