Dezer dagen…

.Het is weer advent, tijd van verwachting. De kaarsen gaan weer branden, we zingen adventsliederen en we bereiden ons zo voor op de komst van de Heer.
Advent… verwachting. Onwillekeurig gingen mijn gedachten naar die tekst uit Psalm 39: “En nu, wat verwacht ik, Here? Mijn hoop, die is op U.”
Wat hebben wij te verwachten? Waar verwachten wij het van in ons leven?
“Vol verwachting klopt ons hart, wie de koek krijgt, wie de gard…” zingen we met Sinterklaas. Kinderen met ogen vol verwachting: wat is het leuk om cadeautjes te krijgen. Maar eigenlijk leeft iedereen met verwachtingen, ook grote mensen. Er zijn veel dingen, waar we hoge verwachtingen van hebben. Dat begint al, als je klein bent: “als ik later groot ben, dán…”. Van grote, sterke mensen mag je blijkbaar iets verwachten!
Of: als ik straks maar genoeg gespaard heb, dán kan ik dat en dat kopen! Van geld verdienen verwachten veel mensen ook heel wat.
Of: Als ik straks dat examen haal, dan kan ik promotie maken in mijn werk! Dan ben ik baas over zoveel mensen, en verdien ik ook meer! Van kennis en maatschappelijke positie wordt ook veel verwacht.
Of: als die of die de baas wordt in het land, dan zal het goed gaan! Van politieke leiders wordt ook zo het een en ander verwacht. En o wee, als dat niet uitkomt!
En zo zijn er zoveel dingen op te noemen, waar mensen hoge verwachtingen van hebben.
Soms komen die verwachtingen ook uit, soms ook niet.
Dat is van een heleboel factoren afhankelijk. Grote, sterke mensen kunnen alles, denken we, als we klein zijn. Maar wat als grote, sterke mensen ziek worden, of invalide, of zelfs komen te overlijden. Dan komt die verwachting niet uit! Voor kinderen een hele schrik, om dat te zien, maar voor grote mensen zelf ook moeilijk om te verwerken en te aanvaarden!
En als je rijk bent, ben je dan gelukkig? Het kan, maar het hoeft niet speciaal. Geld maakt meestal niet gelukkig, ontdekken mensen tot hun teleurstelling. En vaak is het bezit van de zaak het einde van het vermaak….
En een hoge positie lijkt wel heel aantrekkelijk, maar hoge bomen vangen ook veel wind!
En politici en wereldleiders doen ook lang niet altijd, wat er van hen wordt verwacht.
De psalmist verwachtte het van goede voornemens, nee, nu zal ik het eens een keer goed doen; geen verkeerd woord komt er over mijn lippen. En ach, ook daarvan weten we: vaak wordt het geprobeerd, maar zelden lukt het; hoe luidt het spreekwoord ook weer: “de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens”.
We willen veel, en we verwachten veel, maar wat komt er van uit in ons leven? En: wat hebben we nu nog te verwachten? Alleen maar meer zorgen en pijn?
En nu, wat verwacht ik, Here? Mijn hoop, die is op U.
Natuurlijk, wat wijzelf kunnen, wat wijzelf doen, het leven, deze wereld; het brengt ons veel dingen, veel voldoening, maar ook teleurstelling, veel tevredenheid, maar ook veel onvrede. Veel aanvaarding, maar ook veel innerlijk verzet. Als wij onze hoop en verwachting alleen daarop zouden moeten baseren, dan zou het ongelijk verdeeld zijn in de wereld.
Maar de psalmist voegt er een dimensie aan toe: Mijn hoop, die is op U! Hij zoekt het hogerop. Hij zoekt in vertrouwen naar God. Want Hij vertrouwt erop, dat God niet ongenadig door blijft vragen, maar ons leven met al zijn succes en al zijn mislukking, met al zijn vreugde en zijn verdriet in zijn liefde geborgen wil houden; voor God heeft ons leven zin, voor God gaat het niet ten onder aan de zinloosheid en de uitzichtloosheid. En de psalmist vertrouwt erop, dat God zal zeggen: het is zo goed geweest, ik accepteer jouw leven, niet zoals het zou moeten zijn, als ideaal, maar zoals het is, als werkelijkheid. Ook zo heb ik jou, mens, lief.
Daarom heb ik mijn Zoon gezonden. Gezonden in deze wereld, met zijn succes en zijn teleurstellingen, met zijn vreugde en verdriet. Omdat ik deze wereld ook zo liefheb. Daarom is mijn Zoon mens geworden, omdat Ik de mensen ook zo liefheb. Daarom is Hij de leidsman en voleinder van ons geloof, omdat waar wij tekort schieten aan geloof, hoop en liefde, Hij wil aanvullen door zijn Geest.
Dat vieren wij straks met Kerst, dat mogen wij van God verwachten, als onze barmhartige en genadige Vader. Dat mag ons met blijdschap en hoop vervullen.

Ds. L.W. Nijendijk